Star Trek: Deep Space Nine

Baggrundshistorien om ST:DS9

Omkring sommeren 1991 bliver man på Paramount enig om at der skal findes en afløser for ST:TNG. Serien skulle være anderledes end ST:TNG, men mindst lige så god. Inden man nåede ret langt i overvejelserne døde Gene Roddenberry, efter længere tids sygdom. Derfor blev det Rick Berman og Michael Piller der skabte serien. Det første der skete var at man skulle beslutte hvor serien skulle foregå. I en serie der foregår ude i rummet er der tre muligheder: På et rumskib, på en fremmed planet eller på en rumstation.

Da ST:TNG stadig blev produceret var det oplagt ikke at anvende et rumskib. Derfor var den første beslutning at handlingen skulle foregå på en base på en fremmed planet. Da man under overvejelserne om den fremmede planet havde valgt Bajor var det fordi den ville kunne give en masse gode historier. Bajor var kendt fra et afsnit af ST:TNG (Ensign Ro). Planeten var under belejring af Cardassians på det tidspunkt og ideen var at denne belejring ophørte. Derefter skulle Starfleet komme og hjælpe med opbygningen af planeten.

Men efter mange praktiske og økonomiske overvejelser droppede man den ide og valgte at det skulle være en rumstation i stedet. Man valgte at beholde ideen med Bajor, da der ville være en masse gode historier i den. En god ting ved en rumstation er også at man kan lade en masse rumskibe komme til en, igen en masse gode historier.

For yderlig at give mulighed for at lave gode historier valgte man at lade rumstationen være forladt af Cardassians. Hermed er der rig mulighed for at have en masse problemer med at få den til at fungerer som den skal. Når nu rumstationen ikke var bygget af Starfleet, kunne serien også få en helt andet - og mere mørk - visuel fremtrædende.

For at tilføje endnu en mulighed for at lave gode historier, kom ideen med et wormhole. Dette wormhole giver adgang til Gamma Quadrant, som ligge over 90.000 lysår væk. Og da det er det eneste kendte wormhole der er stabil, bliver alle skibe der skal gennem nød til at stoppe ved DS9.

Det sidste element i DS9 er de personer der lever og bor på stationen. Det er ikke kun Starfleet personale, men en masse civile der lever af at handle med de tilrejsende.

I løbet af serien viser det sig at det ikke er alle i Gamma Quadrant der er venlige. Derfor får man USS Defiant til DS9.Om selve serien:

Hvis man kigger på serien er den væsentlig mere dyster end både ST:TOS og ST:TNG. Der bliver ikke lagt fingere mellem når der fortælles historier. Er det godt for historien at nogle skal dø, er man ikke bleg for at lade kendte personer i serien afgå ved døden. Dog er ingen af hovedpersonerne døde - endnu. Der er også mere vold, ikke grim fysisk vold, men serien er hård i sin stil.

ST:DS9 er af mange betegnet som en soap opera, men det er uretfærdigt. Det er selvfølgelig et spørgsmål om smag, men mange af historierne er væsentlig bedre end ST:TOS og ST:TNG. I ST:DS9 er der også en utrolig god kontinuitet i historierne. Mange af historierne køre over mange afsnit og man vender tit tilbage til et emne. Både personernes indbyrdes relationer og historien om opbygningen og magtkampen på Bajor er rigtig godt fortalt. Alt i alt tror man på det der sker - det kunne jo også ske på jorden.


Fakta om ST:DS9

Pilotafsnit

Januar - 1993
Serien sendt1993 - Der produceres stadig
Antal afsnit104Der produceres stadig
Antal sæsoner: 4Der produceres stadig


Medvirkende i ST:DS9

Benjamin Sisko - Avery Brooks
Kira Nerys - Nana Visitor
Odo - Rene Auberjonis
Julian Bashir - Siddig El Fadil / Alexander Siddig
Jadzia Dax - Terry Farrell
Milles Edward O’Brien - Colm Meaney
Quark - Armin Shimerman
Worf - Michael Dorn Fra 4. sæson
Jake Sisko - Cirroc Lofton
Rom - Max Grodenchik
Nog - Aron Eisenberg
Rumstationen DS9
USS Defiant
Tilbage til hovedmenuen