Star Trek: The Next Generation

Baggrunds historien om ST:TNG

ST:TNG er blevet til under kyndig vejledning af Gene Roddenberry. Han var i starten ikke meget for at skulle laver en efterfølger til Star Trek, men blev overbevist af filmselskabet, da han fik mulighed for at blive executive producer på den. Grunden til hans modvilje var primært grundet at han havde følt sig dårligt behandlet af filmselskabet under produktionen af ST:TOS.

Men endnu før der var tænkt på at lave ST:TNG, var man omkring 1977 meget tæt på at lave en Star Trek: II. En serie der i bund og grund var som ST:TOS, dog med den undtagelse at Spock ikke mere ville være med. Han ønskede ikke at medvirke i endnu en TV serie om Star Trek. Men Star Wars kom i biograferne og det fik Paramount til at stoppe projektet. Flere af de manuskripter der blev skrevet til den nye serie er siden blevet anvendt i ST:TNG.

Da man fik overtalt Gene Roddenberry til at være med til at lave den nye serie, begyndte det spændende arbejde. Han samlede en del mennesker omkring sig, primært folk der havde været med til at lave ST:TOS. De begyndte at ide udvikle den nye serie. En af de første tanker var at lade det være den gamle besætning - men med nye ansigter. Den ide blev dog hurtigt fejet af bordet. Det ville ikke være muligt at lade nye mennesker overtage de gamle roller. I stedet besluttede man at lægge handlingen ca. 100 år frem i tiden. Det betød at der skulle samles et nyt team af officerer til Enterprise.

Der er meget stor forskel på ST:TOS og ST:TNG. En af de ting man besluttede var at der skulle være familier ombor på Enterprise. En slags Noras ark. Dette gjorde man fordi det virkede urealistisk at være væk fra familie i lang tid. Man opdaterede også alt teknik. Bl.a. fik man et holodeck der kunne skabe alle former for miljøer. Også på andre områder skete der en teknologisk udvikling - food replicator - der kunne skabe alle former for mad, blot det var programmeret. Selve udformningen af broen på skibet fik også en kraftig ansigtsløftning. Alt i alt fremstår ST:TNG væsentlig flottere på de tekniske områder.

Der har også været væsentlig flere penge til rådighed ved produktionen af ST:TNG. Hvert afsnit koster omkring 1 million dollars af lave. Det er ganske mange penge i TV regi. De mange penge har betydet at kulisser og andre visuelle ting er flottere og mere realistiske end i ST:TOS. Også på makeup er der blevet brugt flere penge end tidligere.

Historierne i ST:TNG har en anden drejning end i ST:TOS. Dette skyldes selvfølgelig først og fremmest at tiden har ændret sig - det er andre ting der ligge os på sinde i dag end i slutningen af 60’erne. Men også det faktum at der var en masse ny teknik der kunne indgå i handlingen, gør at historierne bliver en del anderledes end de gamle. ST:TNG har på et andet område også ændret sig radikalt fra ST:TOS. Alle personer der medvirker udvikler sig, både i forholdt til andre, men også personlig udvikling finder sted. Her er man igen på linie med den virkelige verden. Og skulle man møde en interessant person, er der rimelige chancer for at møde vedkommende igen.

Men en ting er stadig det samme i historierne - den primære historie er næsten altid centreret omkring spørgsmålet: Hvad vil det sige at være menneske. Dette spørgsmål bliver så pakket ind i mange forskellige historier, men kigger man efter, så er det der.

Om selve serien:

Da ST:TNG starter er det år 2364 (98 år efter ST:TOS). Stardate er 41153.7. I det første afsnit - Encounter At Farpoint - møder vi alle medlemmerne af besætningen. At de også møder hinanden for første gang gør at vi som seer får fortalt en del omkring deres indbyrdes relationer og lidt om hvem de er. Den første sæson er på mange måder svag. Dette skyldes mest en dels at skuespillerne ikke rigtig har fået fod på deres rolle, men også at historierne er temmelig svage, set i forhold til senere sæsoner.

To af de kvindelige skuespiller forlader serien - Denise Crosby og Gates McFadden. Crosby forlod serien fordi hun syntes hendes rolle var for svag. Sagt på en anden måde, Crosby følte at hun kun var med som køn pige. Grunden til Gates McFadden forlader serien efter første sæson var at "man" ikke var helt tilfreds med hendes måde at spille rollen som læge på. Siden hen vender Gates McFadden tilbage i 3. Sæson, grundet et stort pres fra seerne. Også Denise Crosby vender tilbage. Men da hun dør i midten af første sæson, bliver det som sin egen datter (Redemption 1+2). Det er også blevet til to gæste optrædener. Begge gange er det tiden der har spillet ind (Yesterdays Enterprise & All Good Things…)

At Denise Crosby vælger at lade sig udskrive af serien ved at dø, gav plads til at der kom bedre definitioner på rollerne. Worf der ikke rigtig havde noget rigtigt at lave, bliver sikkerheds officer og fra 2. sæson bliver LaForge maskinchef.

Serien udviklede sig kraftigt under alle 7 sæsoner. Skuespillerne blev mere sikre på deres roller og historierne blev bedre og bedre. Også seerne blev flere og flere. Mange af de gamle ST:TOS fans overgav sig, aviser og blade skrev positivt om serien og Paramount tjente penge som aldrig før.


Fakta om ST:TNG

Pilotafsnit

8/9 1987Encounter At Farpoint
Serien sendt1987 - 1994
Antal afsnit177
Antal sæsoner7


Medvirkende i ST:TNG

Jean-Luc Picard - Patrick Stewart
William Thomas Riker - Jonathan Frakes
Data - Brent Spiner
Worf - Michael Dorn
Geordi LaForge - Levar Burton
Beverly Crusher - Gates McFadden
Deanna Troi - Marina Sirtis
Milles Edward O’Brien - Colm Meaney
Guinan - Whoopi Goldberg
Wesley Crusher - Wil Wheaton
Natasha Yar - Denise Crosby
Lwaxana Troi - Majel Barrett
Katherine Pulaski - Diana Muldaur
Q - John de Lancie
Enterprise NCC-1701 (Samtlige rumskibe er omtalt her)
Tilbage til hovedmenuen