Trekkies.dk (Tilbage til forsiden)


Tilbage til forsidenForeningen TV-serier Kalender Biograffilm Universet Download Billeder Diverse Presse DM i Star Trek Butikken

Historien om trekkies.dk


Det startede med et par fyre, der fandt hinanden på nettet for at diskutere deres kærlighed til en tv-serie, der ikke engang blev sendt i Danmark. Fem år senere har trekkies.dk fået flere end 700 medlemmer, der kan dyrke deres fælles glæde over den største soap universet nogensinde har set: Star Trek.

Forestil dig fans der døjer med at høre rollebesætningen i Star Trek tale klingende tysk, forestil dig en mand der i desperation tilbyder filmselskabet bag Star Trek-filmene at leje Imperial biografen i København, hvis de dog bare vil lade filmen spille i Danmark. Og forestil dig så et gigantisk kor af Star Trek-fans, der nynner temamelodien til Star Trek Voyager på toppen af SAS-hotellet i København, fordi de er ved at optage en trailer for TV2s Zulu, som sender serien hver fredag aften.

Kontrasterne fortæller en del af historien om hvordan Star Trek, efter lang tids lobbyarbejde, kom til Danmark.

Som i alle gode eventyr var det bestemt ikke nemt i starten. Faktisk så det næsten ud som om kærligheden til Star Trek var lidt af en umulig forelskelse, for de fans der havde fået øjnene op for Enterprises univers allerede for fem år siden. For det var svært at dyrke kærlighedsaffæren med tv-serien i det åbne her i Danmark.

Ingen danske tv-kanaler havde fået øjnene op for Star Treks kvaliteter, og de trofaste fans der havde kastet deres kærlighed på serien havde ikke nemme vilkår. De var henvist til enten at hente videoer hjem fra udlandet, eller endda se serien på tysk fjernsyn, vel at mærke med tysk synkronisering. Filmselskabet der stod bag Star Trek spillefilmene var heller ikke nemme at overbevise om, at det overhovedet var en god ide at vise filmene i Danmark.
 
Men sådan er det med kærlighed i eventyrene. Man skal gå så grueligt meget igennem og til sidst ender det lykkeligt.

For fem år siden fandt et par fyre hinanden på Politiken Online og begyndte at diskutere deres fælles brændende interesse for Star Trek. Ideen om at starte trekkies.dk blev født.

Konceptet var enkelt: Star Trek til Danmark. Og gerne meget af det, tak.
Nu skulle der startes en god cirkel af Star Trek i Danmark. Filmselskaberne og tv-stationerne skulle overbevises om, at der faktisk var en trofast og potientiel stor fanskare til serien i Danmark - og at den ville vokse sig stor og velvoksen så snart seerne fik lov til at se de kvaliteter besætningen på Enterprise og deres medspillere havde at byde på. Ideen var, at jo mere Star Trek på TV, jo flere fans - og jo flere fans, jo mere Star Trek på TV. Efter fem år ser den enkle ide ud til at have virket: Det første år havde foreningen 65 medlemmer. I dag er det tal vokset til flere end 700. 

Fra at få medlemsbladet kopieret af en velvillig far, der gerne stillede trykpresse til rådighed for de få hengivne fans, skal der nu trykkes og udsendes så mange eksemplarer, at der er tale om stordriftsfordele. Administrationen af foreningen er sat på skinner, og cigarkassen med kontingenter er for længst skiftet ud med betalingsservice og egen girokonto.
 
Det store gennembrud kom, da TV2 Zulu, som foreningen siden stationens opstart havde sendt email til, endelig meldte tilbage at nu ville serien blive vist hver fredag aften. Her har den fået en stabil seerskare på 30.000, der hver uge bliver fanget ind i det forunderlige univers som Star Trek er.
 
Selv om foreningen har fået 700 medlemmer, er det svært at sætte fingeren på hvem der er den typiske Star Trek-fan. Den almindelige fordom i "resten af verden" ligger formentlig tæt op af TV2 Zulus trailer fra Flyvergrillen: En lettere nørdet ung mand, der holder af at indtage sin aspargessuppe direkte fra termokanden.

Men sandheden er mere kompleks og mere enkel end som så. For der er alle mulige slags fans. Buschauffører, ingeniører, kvinder, mænd i alderen fem til 70 år. Enkel alligevel, fordi der er en fællesnævner for dem alle: De er vilde med Star Trek, og de elsker at diskutere serien sammen med andre der deler deres glødende interesse. Nogen går op i de tekniske detaljer i rumskibene, andre elsker serien for dens kærlighedshistorier, andre igen er fanget ind af kostumerne eller de filosofiske tanker bag hvert afsnit. For Star Trek er en serie der kan forstås i flere lag. Som fantastisk underholdning - eller som et spejl vi kan holde op for os selv for at lære noget om os selv og hvordan samfundet er i dag.

Serien er kendt for at bryde grænser for hvad man kan vise på TV i det puritanske USA. Alt sammen under dække af, at serien jo er Science Fiction. Star Trek var de første til at vise lesbisk kærlighed på fjernsyn og til at præsentere amerikanske seere for kærlighed mellem en sort kvinde og en hvid mand på skærmen. En af seriens skuespillere blev også den første sorte amerikaner, der blev vist i en stilling, hvor hun kunne kommandere med hvide. Det affødte, foruden masser af breve fra sorte kvinder der hentede inspiration, en personlig henvendelse fra borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther King, der bad hende om at forsætte i serien, fordi hendes arbejde var vigtigt for sorte i USA.

Men det er ikke kun politisk indflydelse Star Trek kan bryste sig af. Serien har et fast tilknyttet hold af videnskabsmænd til at levere det, der i Star Trek-sprog kaldes "techno-babble", videnskabsvrøvl. Deres opgave er at sørge for at den tekniske side af serien holder vand. Og en del af de ting som fik deres premiere på Enterprise har senere gjort deres indtog i samfundet uden for Star Trek. Besætningens communicator har klare paralleller til nutidens mobiltelefoner og seriens holo suite fandt den amerikanske hær så interessant, at de bad holdet bag Star Trek at bygge en "magen til" for at træne soldater.

trekkies.dk er efter fem år mere end godt inde i The Next Generation.
Dato: 26-02-2003

Af: Lone Theils


trekkies.dk
Postbox 851
2400 København NV

Flere kontaktoplysninger.

Fuglesang & Co


© copyright trekkies.dk 1996-2014 • Hostet af A-Data A/S