Trekkies.dk (Tilbage til forsiden)


Tilbage til forsidenForeningen TV-serier Kalender Biograffilm Universet Download Billeder Diverse Presse DM i Star Trek Butikken

Talaxianere - universets klovne


Alle kender Neelix - den glade kok og moralofficer på Voyager. Men det er de færreste, der kender til hans race - talaxianerne. Her kan du tage med på en tur ind bag facaden og finde ud af mere om dem.

Første gang man møder en talaxianer vil man med det samme kunne lide vedkommende. De er glade, smilende og måske lige lovlig optimistiske. At overdrive er for en talaxianer stort set det samme som at trække vejret. Det er ikke for at hævde sig eller for at være vigtige - det ligger blot i deres natur at være store i munden. På den anden side er de heller ikke bange for at tage fat og gøre en forskel, hvis der er behov for det.

Hjemplaneten
Talaxianere stammer fra planeten Talax. Planeten ligger i Delta-kvadranten og er en klasse-M planet. Den har mange ressourcer at trække på, og kan på mange måder minde om Jorden. Omkring planeten finder vi månen Rinax.

Men ikke alt er fred og idyl, for talaxianerne har været i en udmattende krig med haakonianerne. En krig der betød at mange talaxianere valgte at flygte fra Talax, og søge andre steder at bo og leve. Krigen var meget lang og opslidende og endte i 2356, da Haakonianerne fik ødelagt Rinax.

Hvorfor der var denne lange og opslidende krig er der ingen der ved, men videnskabsfolk fra Haakon havde beregnet at hvis man ikke gjorde noget snart, ville millioner dø på begge sider. Derfor opfinder Dr. Ma'Bor Jetrel et dødeligt våben, en metreon-kaskade. Da våbnet skal afprøves vælger man at teste det på månen Rinax, og man vælger at bruge det på en koloni på månen. Selv om man ved at der vil dø en masse på den måde, føler videnskabsfolkene at det er den eneste måde. Ville testen blive udført på en ubeboet planet ville det ikke have samme effekt, og man ville ikke på samme måde kunne overbevise talaxianerne om at krigen skulle stoppe.

Men forsøget, eller hvad man nu skal kalde det for, går helt galt. Kolonien på Rinax var kendt for at være et dejligt sted. Masser af varme om dagen og en tempereret nat. Man kunne fra Talax se kolonien om natten, med dens klare lys. Der boede over 300.000 talaxianere i kolonien, men med ét var alt dette slut.

Våbenet lagde øjeblikkelig kolonien i ruiner og næsten alle var døde øjeblikkeligt. På Talax kunne man se et mægtigt lysglimt, der var så kraftigt at man kastede sig på jorden i rædsel.

Ødelæggelserne var altomfattende. De redningshold der kom for at finde overlevende, var chokerede over hvad de så. Alt var mere eller minde pulveriseret. De få overlevende var så syge at ingen kunne helbrede dem, og få uger efter var alle døde. Dagen efter dette voldsomme angreb overgav Talax sig.

Det skal bemærkes at Dr. Ma'Bor Jetrel var rystet over den effekt våbenet havde, og han angrede at han havde været med til at slå så mange ihjel. Han opsøger Voyager og overbeviser dem om at Neelix lider af følgesygdommen fra den store eksplosion på Rinax. Neelix skulle lide af sygdommen fordi han havde opholdt sig på Talax, da eksplosionen skete. Men det viser sig at det ikke er Neelix der er syg, men i stedet Dr. Ma'Bor Jetrel selv. Lige inden sin død tilgiver Neelix ham for hans synder, men det forhindrer ikke Jetrels skæbne. Hvad han påførte talaxianerne, fik han også påført sig selv.

Hvem er de så?
Grundet krigen valgte mange at rejse ud i universet for at starte på en ny tilværelse. Mange havde mistet familie og venner, og havde ikke mere at være på Talax for. Derfor kan man rundt omkring i Delta-kvadranten finde talaxianere der lever som kræmmere, kokke og meget andet. Man kan kalde dem for "ferengi light" - der handles, men der svindles ikke. Det er ikke så meget for penge, som det er for at leve og overleve. De handlende gør sig mest i skrammel og teknik af den enkle type. Avancerede ting er ikke lige det der gøres mest i.

Som race er de ikke særlig avancerede, men på den anden side er de heller ikke særlig tilbagestående. De har den teknologi de har behov for, for at kunne rejse mellem stjernerne. Men selv om de kan, er det et særsyn at se dem langt hjemmefra. Et eller to lysår fra deres hjemplanet er hvad det normalt bliver til.

Hvis de ikke optræder som kræmmere, der sælger alt mulig skidt og ragelse, så er de turguider, kokke, ja stort set alt, hvad man kan have behov for. Der er selvfølgelig også nogen der har valgt den uærlige vej og er blevet tyve. Det gælder f.eks. Neelixs gamle ven Wixiban. Han platter sig gennem livet, og forsøger at få den meget moralske Neelix med på lidt svindel. Neelix vil selvfølgelig gerne hjælpe en gammel ven, men Neelix må dog sige fra da hans moral ikke kan holde til det.

Historien om maden
Når der skal serveres med af en talaxianer, vil der altid følge en historie med om maden. Hvordan er den blevet til, hvor er den dyrket og alle andre detaljer. Det kan godt tage tid inden man har fået fortalt alt hvad der er at vide om maden, men en talaxianer betragter det som meget vigtigt at vide alt om den mad man spiser.

Det er dog ikke alle andre racer der deler denne interesse for måltidet, og Neelix møder da også en meget begrænset interesse for at vide noget om den mad han laver til besætningen på Voyager.

Så vidt det vides, så elsker en talaxianer stærkt krydret mad. Neelix laver i hvert tilfælde sin mad meget stærk - nogle gange også for stærk for besætningen. Han må derfor arbejde ihærdigt på at dæmpe sin trang til at lave stærk mad, når han skal lave mad til besætningen på Voyager.

Tro og overtro
Som så mange andre kulturer har også den talaxianske kultur en masse tro og overtro. Meget af deres tro er beskrevet i folkesagn, og disse folkesagn kan føres tilbage til hvad man må kalde "den talaxianske middelalder". Dengang blev der talt "gammel-talaxiansk", og i Edaxon's samlede folkesagn (anden udgave, fra 5012 efter den nye talaxianske kalender) finder man mange sagn, der beskæftiger sig med en race der kaldes for "De tåbelige".

En meget dybt forankret tro hos talaxianerne er troen på et liv efter døden. En tro de deler med mange andre racer i universet. I den talaxianske udgave af livet efter døden, er det i en kæmpe skov at ens sjæl kommer hen. Skoven er smuk og stor. Der er sol fra en klar himmel, og alt er meget dejligt. I denne skov findes "lede-træet", stedet hvor de døde fra ens familie og dem man elskede i livet vil være at finde. Ved træet vil de være for at byde velkommen, og for at lede en rundt i den store skov.

Lige fra barnsben har talaxianerne læst lært at tro på dette, så de ikke skulle være bange for døden, hverken deres egen eller familiens.

Fester
Familien er meget vigtig for en talaxianer. Derfor holder de en fest en gang om året for at fejre familien. Festen kaldes for "Prixin" og er en vigtig ting for alle talaxianere.

Talaxianerne er et spændende folkefærd som gennem tiden har været undertrykt af andre racer, men alligevel har formået at overleve. De er arbejdsomme og vil gøre hvad de kan for at tilfredsstille andre.
Dato: 18-01-2003

Af: Trekkies.dk


trekkies.dk
Postbox 851
2400 København NV

Flere kontaktoplysninger.

Fuglesang & Co


© copyright trekkies.dk 1996-2014 • Hostet af A-Data A/S